Priemyselné sneženie

Počas inverzných dní najmä v mestách s vyššou priemyselnou aktivitou sa v týchto dňoch môžeme stretávať s tzv. priemyselným snežením. Podobné sneženie sme zaznamenali počas minulého piatka (3.1.2020) v Bratislave, kedy pri východnom vetre napadol poprašok v severnej a strednej časti Petržalky.

Takýto typ sneženia vzniká v dôsledku ľudskej činnosti, napríklad v podobe vypúšťania veľkého množstva pary vo veľkých priemyselných parkoch, čím sa vytvára mikroklíma.

Priemyselné sneženie v Košiciach, zdroj: Aeroklub Košice

Priemyselné sneženie vzniká iba za inverzného počasia, kedy dominujú oblaky typu stratus, tie sa musia nachádzať vo výške aspoň 100 m n.m. a ich horná hranica by mala byť okolo 300 m n.m.

V takom prípade teplý vzduch z komínov továrni, ktorý má nižšiu hmotnosť ako okolité prostredie stúpa nahor, až narazí na vrchnú vrstvu inverzie, kde už pre vyššie teploty nemôže stúpať nahor. Následne začne kondenzovať na prachových časticiach čím sa vytvoria snehové vločky, ktoré potom dopadajú na zemský povrch ako drobné slabé sneženie. Najčastejšie k tomuto typu sneženia dochádza v noci a jeho intenzita sa zvyšuje pred východom slnka.

Priemyselné sneženie v Košiciach, zdroj: Aeroklub Košice

Najznámejšie oblasti zasiahnuté priemyselným snežením sú Košice ( U. S. Steel ) a Bratislava (Slovnaft), ale aj napríklad menšie mestá ako napríklad Martin či Ružomberok.

Priemyselné sneženie v Košiciach, zdroj: Aeroklub Košice