BABIE LETO je tu

Je pred nami dlhšia séria slnečných a na túto ročnú dobu aj nadpriemerne teplých dní. Slnečné dni v našej oblasti pretrvajú minimálne do stredy (16.októbra) budúceho týždňa. Len zrána a predpoludním môže dojem z príjemného počasia prekaziť hmla, či nízka oblačnosť. Od dnes až do stredy sa maximálne denné teploty budú väčšinou šplhať nad +20°C, najteplejšie bude v utorok / stredu (väčšinou +22°C /+24°C). Aktuálnu predpoveď nájdete vždy aktualizovanú tu: http://www.pocasiepodlupou.sk

Aké sú hlavné rysy babieho leta?

Ide o obdobie suchého, málo veterného, slnečného a cez deň veľmi teplého počasia, ktoré sa v strednej Európe vyskytuje v septembri až v októbri. Noci sú pomerne chladné a miestami sa vytvárajú v nich aj tzv. radiačné hmly.

Čo je na príčine babieho leta? Obvykle rozsiahla tlaková výš, ktorá sa nachádza nad strednou, alebo východnou až juhovýchodnou Európou. Okolo tejto tlakovej výše sa potom do strednej Európy dostáva pomerne teplý vzduch od juhovýchodu až juhozápadu.

Výskyt takejto poveternostnej situácie je v jednotlivých rokoch rôzne dlhý a rôzne výrazný. Tomu potom zodpovedá aj dĺžka babieho leta. V priemere sa v našich končinách babie leto najčastejšie vyskytuje v poslednej dekáde septembra a prvej polovici októbra.