Včerajšia vynikajúca dohľadnosť

Stredajšie počasie bolo priam ideálne na pozorovanie do veľkej diaľky. Dohľadnosť sa pohybovala aj nad 50 km a viac. Úvodná fotografia je z dronu nad Stupavou smerom na Devínsku Kobylu, 4.9.2019.

V pozadi pohorie Schneeberg, dron 4.9.2019

Čo je dohľadnosť?

Dohľadnosť sa definuje ako vzdialenosť v horizontálnom smere, na ktorú je ľudské oko schopné rozlíšiť obrys dostatočne veľkého predmetu, ktorý nevydáva vlastný jas. Takto definovaná dohľadnosť úzko súvisí so schopnosťou vzduchu prepúšťať viditeľné žiarenie. To, ako ďaleko dovidíme, závisí na viacerých faktoroch. Asi najdôležitejší je ten, v akej vzduchovej hmote sa nachádzame. Vzduchové hmoty sú masy vzduchu v troposfére, ktorých horizontálny rozmer je tisícky km a ich vertikálny rozmer dosahuje 10 km. Vyznačujú sa špecifickými vlastnosťami, napr. teplotou, vlhkosťou a zvrstvením.

Nad Stupavou, z dronu 4.9.2019

V meteorológii vodorovná dohľadnosť je jednou z pozorovaných veličín v monitorovacej sieti profesionálnych synoptických pozemných meteorologických staníc. Uvádzaná hodnota zodpovedá najmenšej dohľadnosti z celého obzoru, čiže uvedená konkrétna hodnota je vzdialenosť dosiahnutá v najmenej priaznivom smere.

Mást, z dronu 4.9.2019

Zdokumentované rekordy v dohľadnosti

Slovensko:

Zo štiavnického Sitna bol11. októbra 2017 odfotografovaný vrch Göller (Alpy), ktorý je vzdialený vzdušnou čiarou 260,2 km.

Farebné pole nad Stupavou , z dronu 4.9.2019

Zo sveta:

Fotografiu vyhotovil Marc Bret z pohoria Pyreneje 16. júla 2016, konkrétne z vrchu Pic de Finestrelles. Objektív zameral na Alpy a dokonca zachytil aj vrch Pic Gaspard vysoký 3 882 m n. m., ktorý je vzdialený neuveriteľných 443 km vzdušnou čiarou. Zdroj: www.naobzore.net

Západ Slnka, z dronu 4.9.2019