Opäť je tu Meteorický roj Perzeidy

V noci z 12. na 13. augusta bude vrcholiť roj Perzeidov. Hlavnými prekážkami v tomto roku bude bohužiaľ Mesiac, ktorý v tom čase bude len 2 dni pred splnom a nad obzorom bude svietiť takmer celú noc. Práve preto najlepšie podmienky na pozorovanie zažijeme už pár dní pred maximom a to cca medzi 9. a 11. augustom, kedy dorastajúci Mesiac bude ešte v o niečo menšej fáze a zapadne už krátko po polnoci.

Na pozorovanie bude teda vhodné zvoliť druhú polovicu noci, keďže radiant tohto roja v súhvezdí Perzeus totiž vystúpi najvyššie až nad ránom. V tomto čase môžeme za ideálnych poveternostných podmienok zazrieť 70 až 100 meteorov za 1 hodinu.

Autorom úvodnej fotografie je Juraj Balog, Stupava.

Pôvod Perzeíd

Perzeidy sú známe už viac ako 1 760 rokov. Približne v polovici augusta sa môžeme každý rok tešiť na krásne nebeské divadlo. Zo súhvezdia Perzeidy budú lietať až stovky meteorov.

Nejde o žiadne padajúce hviezdy, ale o zánik kozmického telesa v zemskej atmosfére, takzvaný meteor a ak ich je viac pozorujeme meteorický roj. Naša Zem vždy okolo 12. Augusta prechádza prúdom pozostatkov Perzeidov a malé čiastočky prenikajú do zemskej atmosféry, kde sa pri veľkej rýchlosti až 59 km/s trením o vzduch rozpália a zhoria. My to vidíme ako tie „padajúce“ hviezdy.

skyandtelescope.com

V tomto roku maximum vychádza na noc z 12. na 13. Augusta (pondelka – utorok), vtedy bude vlastne naša Zem prechádzať najhustejšou časťou roja, za jednu hodinu by sme mohli pozorovať až 80/100 meteoritov.

Ak by ste to náhodou Perzeidy nestihli počas noci z nedele na pondelok, nezúfajte, na nočnej oblohe ich už môžete pozorovať napríklad aj dnes. Perzeidy „padajú“ od 17. júla do 24. augusta.