Historicky najaktívnejšia sezóna svietiacich oblakov

Dnes je tomu presne týždeň (21.6.2019), čo sme mohli v na mnohých miestach Európy sledovať výnimočné svietiace oblaky (NLC). Experti tvrdia, že išlo ozaj o výnimočnú situáciu za posledné dlhé roky. Prvé NCL boli v tomto roku hlásene z Európy už 28.mája. V tomto roku boli nočné svietiace mraky videné až ďaleko na juhu ako je Rumunsko a 9. júna sa objavili dokonca aj v Kalifornii.

Stupava, 21.6.2019, Peter Štefančin

Ako vznikajú takéto oblaky?

Najčastejšie sa objavujú v období slnovratu. Tento zvláštny druh oblakov sa vyskytuje v hornej mezosfére (presne v mezopauze) vo výške približne 85 km. Ide teda o najvyššiu oblačnosť v zemskej atmosfére. Tieto oblaky sú veľmi riedke, tvorená prevažne vodnými ľadovými kryštálikmi, takže ich nemôžeme pozorovať cez deň.

Stupava, 21.6.2019, Peter Štefančin

Objavujú sa teda len na temnejšej oblohe ako striebristé zdrapy (odtiaľ prívlastok svietiace), kedy osvetľujúce Slnko sa nachádzajúca pod obzorom. Výskyt nočných svietiacich oblakov je najčastejšie v období, kedy teplota v mezosfére dosahuje najnižších hodnôt, okolo -130°C, čo sa na severnej pologuli odohráva v období letného slnovratu.

Stupava, 21.6.2019, Stupava
Stupava, 21.6.2019, Peter Štefančin