Piatkové silné krupobitie v Aténach

Gréckych Aténach sa v piatok 17.5.2019 popoludní vyskytlo ozaj silné krupobitie, ktoré zanechalo aj vysokú vrstvu krúp, ktorá sa mala problém roztopiť.

Atény 17.5.2019

Ako vlastne vznikajú krúpy v búrkový oblakoch?

Krúpy sa vyskytujú v súvislosti s búrkovými oblakmi. V búrkových oblakoch sa zrážky pred pádom na zem vždy po nejakú dobu pohybujú smerom nahor a nadol (vďaka vzostupným a zostupným prúdom vnútri oblaku). Ľadové častice z horných častí oblaku, ktoré sa spájajú, sa dostávajú do nižších častí oblaku a namŕzajú na nich prechladené vodné kvapky. Silný výstupný prúd od zeme je potom opäť vynesie do vyšších častí oblaku. Zväčšujú sa (pridávajú na seba ďalšie ľadové častice) a opäť klesajú. Tento proces sa opakuje mnohonásobne. Vznikajú tak jednotlivé vrstvy krúp. Vytvorenie krúp trvá najmenej hodinu (preto je krupobitie pozorované až po určitej dobe po vzniku búrky).

Atény 17.5.2019

Predpokladom pre vzniku veľkých krúp je silný výstupný prúd vzduchu od zeme, ktorý tvorí búrkový oblak cumulonimbus. Tento prúd musí byť natoľko silný, aby udržal krúpy v oblaku čo najdlhšie. Krúpy totiž z oblaku začínajú vypadávať až v okamihu, keď ich hmotnosť je natoľko veľká, že už je výstupný prúd v oblaku nemôže udržať. Pokiaľ je teda výstupný prúd slabý, krúpy vypadávajú z oblaku skoro a pred dopadom na zem s veľkou pravdepodobnosťou sa roztopia. Udržať sa dokážu len v chladnom vzduchu (slabé krupobitie pri vpádoch chladného vzduchu od severozápadu spravidla na začiatku jari).

Ako spoznať príchod krupobitia?

Pri pozorovaní búrky v prírode nám môže byť nápoveďou zelenkavé sfarbenie základne oblaku. Krupobitie máva len krátke trvanie a vyskytuje sa v mieste výstupného prúdu do búrky. V ostatných častiach búrky len výdatne prší.

Ukázať komentáreZavrieť komentáre

1 Komentár

Komentáre vypnuté.