V tomto roku je dátum Veľkonočných sviatkov rozpačitý

Autor úvodnej fotografie je Petr Lemberk / @Vysočina life and nature.
Lipnice nad Sázavou, 20.marca 2019.

Veľká noc je sviatkom, ktorý by sa mal riadiť podľa fáz Mesiaca. V tomto roku tomu to tak úplne nie je.

Mnohí vieme, že Veľká Noc pripadá vždy na prvú nedeľu po prvom jarnom splne. Ten sme zažili dnes skoro ráno o 2:43 hod a astronomická jar nastala už včera o 22:58 hod. Tak prečo si musíme počkať na Veľkonočné sviatky až na 22. apríla?

Veľká noc je najvýznamnejším kresťanským sviatkom v roku. Nemajú však pevne stanovený termín. Podľa cirkevných pravidiel Veľká noc pripadá na prvú nedeľu, ktorá nastane po prvom jarnom splne. Ak potom taký spln pripadne na nedeľu, oslavuje sa potom Veľká noc až po splne nasledujúcom. Podľa tohto pravidla nemôžu Veľkonočné sviatky nastať skôr ako 22. marca a neskôr ako 25. apríla.

Výpočet dátumu Veľkej noci sa totiž neriadi astronomickými tabuľkami, ale cirkevnými pravidlami. Podľa cirkevných pravidiel je jarná rovnodennosť striktne určená na 21. marca. Pritom už od roku 2012 až do roku 2101 nastáva okamih jarnej rovnodennosti rovnako ako tento rok na 20., ale aj 19. marca. Za zmenu dátumu môžu totiž prestupné roky, ktoré sa do cirkevného výpočtu termínu Veľkej noci nepočítajú. O posune jarnej rovnodennosti z 21. na 20. marca som písal tu: http://pocasiepodlupou.sk/2019/03/20/dnes-sa-zacina-astronomicka-jar/

Ďalší problém nastal pri stanovení samotného splnu. Kým astronómovia stanovujú spln ako presný okamih opozície Mesiaca voči Slnku, cirkevné pravidlá za spln považujú 14. deň, ktorý nasleduje po nove, čiže od začiatku daného lunárneho cyklu. Zhodou okolností to v tomto roku vyšlo na 20. marca. To znamená, že tento spln nastal ešte pred cirkevným začiatkom jari (21. marec). Veľká noc sa teda tento rok bude sláviť až po nasledujúcom splne, ktorý nastane v piatok 19. apríla. Veľkonočný pondelok nás tak v tomto roku čaká až 22. apríla.