Porovnanie západu Slnka z Marsu a zo Zeme

Dve rozdielne planéty, ale jedno Slnko. Pozrite si časozberné video západu Slnka pri pohľade z Marsu a zo Zeme (zdroj: Astrogeekz). Z Marsu tieto zábery vytvorila sonda Opportunity.

Video: Astrogeekz

Aj keď si väčšina z nás myslí, že Mars je červená planéta, západ Slnka je modrý. Môže za to červený prach, ktorý v atmosfére filtruje červené farby zo svetla. Keď sa Slnko priblíži k horizontu, svetlo musí prekonať viac prachu než počas dňa. Takmer všetko červené svetlo je odfiltrované a to spôsobí modrý odtieň na oblohe.

Na Zemi sa tento efekt prejavuje tiež, akurát v opačnom garde. Počas dňa sa nám naša atmosféra zdá byť modrá, zatiaľ čo západ Slnka vnímame na našej planéte v žlto-červených odtieňoch.

Ako by videli obyvatelia Marsu našu Zem?

Odpoveď na túto otázku dala americká NASA, ktorá získala unikátne zábery na večernú oblohu s pohľadom na planétu Zem a Mesiac.

Približne 80 minút po západe Slnka za obzorom sa ukázala Zem spolu s Mesiacom ako najjasnejší bod na oblohe. Vzdialenosť planét v tomto čase bola približne 160 miliónov kilometrov. Záber bol ešte digitálne upravený, aby boli odstránené rušivé efekty kozmického žiarenia.

Zdroj:NASA