Dnes sme v Stupave prekonali 29 rokov starý teplotný rekord

Včera nám v Stupave ešte chýbalo 0,4°C, aby bol prekonaný rekord v maximálnej dennej teplote, ale dnes to už vyšlo. Teplotný rekord platný pre 18.február mal hodnotu niečo cez +9°C ( z roku 1990). Dnešná maximálna denná teplota sa v Stupave zastavila na hodnote +13,4°C.

V posledných dňoch je veľmi zaujímavá aj teplotná amplitúda medzi minimálnou a maximálnou dennou teplotou. Napríklad dnes ráno sme v Stupave mali mráz o -3,4°C a počas dňa sa už spomínaná maximálna denná teplota vyšplhala až  na +13,4°C, takže denná amplitúda dosiahla 16,8°C.

A čo je to denná amplitúda?

Je to rozdiel medzi absolútnym maximom a minimom počas dňa. Počas jesene a skorej jari, býva najčastejšie najväčšia denná amplitúda vzduchu a to pri slnečnom či málo oblačnom počasí, kedy sa vytvárajú priaznivé podmienky pre veľké rozdiely medzi maximálnou a minimálnou teplotou vzduchu. Napríklad v takej Oravskej Lesnej dosiahla 15. marca 1953 až 33,9°C. Z ranného minima -26°C sa vtedy oteplilo na denné maximum teploty vzduchu +7,9°C.

http://pocasiestupava.vija.sk/wxcam.php

V Stupave za posledných 32 rokov bola najväčšia denná amplitúda (23°C) dosiahnutá trocha netypicky ako som opisoval vyššie v článku, keďže ku nej došlo počas leta a to 26.júla 1988. Minimálna teplota v tento deň poklesla k +10°C a denná teplota vystúpila až +33°C. Druhé a tretie miesto s najväčšou teplotnou amplitúdou v Stupave patrí už jarnému mesiacu marec: 22°C rozdiel sme dosiahli 24. a 25.marca 2003.

Aktuálnu a podrobnú predpoveď počasia nájdete tu: www.pocasiepodlupou.sk