Snehová pokrývka a morský ľad na severnej pologuli v roku 2018

Pozrite si veľmi zaujímavé video, ktoré mapuje snehovú pokrývku a oblasti pokryté ľadovou pokrývkou na severnej pologuli – od 1.januára 2018 až do 31.decembra 2018.

Pokiaľ ide o arktický ľad, tak maximálna hodnota bola dosiahnutá v marci 2018 a naopak minimálna hodnota bola počas mesiaca september 2018. Zároveň išlo o 6.najnižšiu priemernú hodnotu ľadu v Arktíde v histórii pozorovaní. Ľadová plocha bola počas celého roka pod dlhodobým priemerom. Počas posledných viac ako 30 rokov sa región Arktídy zohrieva rýchlejšie ako zvyšok planéty, čo vedie k zrýchlenému topeniu ľadu. Od roku 1980 sa ľadový štít zmenšil približne o 40 %.

Aktuálny rozsah ľadovej plochy v Artíde. Zdroj: nsidc.org

Oblasti pokryté ľadom, snehom, ľadovcami ,alebo permafrostom je mimoriadne dynamická súčasť celého globálneho systému. Zmeny v ročných obdobiach a podnebí prinášajú veľké zmeny v rozsahu kryosféry Zeme.

Aktuálna ľadová pokrývka nad Arktídou, 6.2.2019. Zdroj: nsidc.org

Použitie satelitných údajov (s rozlíšením až 4 km) umožňuje vedeckým pracovníkom neustále sledovať tieto oblasti. Infračervené a mikrovlnné dáta z viacerých satelitov vrátane senzorov GOES Imager a POES AVHRR, US Air Force DMSP / SSMI a senzorov EUMETSAT MSG / SEVIRI sa kombinujú tak, aby vytvorili tieto denné mapy snehu a pokrytia ľadu na našej planéte.