***Jeden z HALOVÝCH JAVOV sa podarilo zachytiť aj nášmu fanúšikovi***

Bedřich Vavřena bol 20.decembra lyžovať v talianskych Dolomitoch a podarilo sa mu odfotografovať jeden z halových javov. Video nájdete v komentári pod príspevkom.


Jednotlivých halových javov existuje celá škála. Objavujú sa vďaka lomu a odrazu slnečného alebo mesačného svetla v drobných ľadových kryštáloch vznášajúcich sa v atmosfére. Aký konkrétny halový jav bude pozorovateľný a aký bude mať tvar ovplyvňujú 3 hlavné faktory: typ kryštálov (doštičky, stĺpiky, pyramídové zakončenie), orientácia kryštálov v priestore a výška Slnka nad obzorom.


Pán Bedřich mohol pozorovať aj tzv.horný dotykový oblúk. V hornej časti malého hala bolo možné pozorovať nápadné zjasnenie. Týmto zjasnením sa prejavuje tzv.horný dotykový oblúk, ktorého tvar silne závisí na výške Slnka nad obzorom. Ak je Slnko nízko, dotýka sa malého hala oblúk v tvare písmena „v“, s rastúcou výškou Slnka nad horizontom sa oblúk viac roztvára a zároveň sa nad obzor dostáva aj spodná časť malého hala, ku ktorému zospodu prilieha tzv. Spodný dotykový oblúk, ktorý je však zriedka viditeľný.