?Dnes sa začína astronomická zima⛄

Dnes (v piatok) o 23:22 hodine nastane zimný slnovrat. V tej chvíli Slnko na svojej zdanlivej púti po oblohe dosahuje najjužnejší bod svojej dráhy a začína sa vracať späť na sever. Na severnej pologuli to znamená najkratší deň a najdlhšiu noc v roku a taktiež najnižšiu obedňajšiu výšku Slnka nad obzorom.

Dalo by sa očakávať, že tento deň Slnko vychádza najneskoršie a zapadá najskoršie, ale ako ste sa mohli dozvedieť z príspevku  11.decembra je to len čiastočná pravda: http://pocasiepodlupou.sk/2018/12/11/pred-nami-su-najkratsie-dni-v-roku/. Najskorší západ sme mali už 11.decembra, kedy Slnko zapadlo o 3 minútky skôr ako dnes. Ale najneskorší východ Slnka potom nastane až 5.januára a to o 7.41 hod. Táto nerovnomernosť je spôsobená tým, že Zem obieha okolo Slnka po elipse a zemská os je naklonená.

www.skyandtelescope.com
www.skyandtelescope.com

V minulosti patril tento deň k najväčším sviatkom v roku a bol to aj čas magických rituálov. Symbolické znovuzrodenie Slnka si ľudia uctievali už od pradávna. Deň zimného slnovratu patril k najväčším sviatkom v roku a spájal sa s rituálmi, ktoré mali človeku zabezpečiť zdravie, silu, bohatú úrodu a odvrátiť nešťastie a choroby od rodiny. Ľudia si na začiatku zimy vysväcovali príbytky a hospodárske budovy, uctievali si zvieratá, privolávali hojnú úrodu a vyháňali z domov zlých duchov. Dievčatá sa venovali ľúbostným čarám, ktoré im mali zabezpečiť dobrý vydaj. K zvykom patrilo uzmierovanie rozhádaných susedov. Nový rok sa nemal začínať hádkami a zlobou.

Stonehenge
Stonehenge

Viac sa dozviete o západe a východe slnka, ale aj mesiaca na našej stránke: http://pocasiestupava.vija.sk/wxastronomy.php