? Výrazne sa oteplí a častejšie aj zaprší?

V posledných rokoch práve v období Vianoc prichádza výrazná singularita v našom počasí a tou je vianočné oteplenie. Táto singularita je skutočne výrazná a už naši predkovia tento pomerne pravidelný jav zvečnili do pranostiky: „Na Adama a Evu čakejme oblevu“. Vianočné oteplenie prichádza s pravdepodobnosťou viac ako 70 % a prináša na naše územie dávku teplého vzduchu od západu až juhozápadu. Bohužiaľ, vianočné oteplenie nás neminie ani v tomto roku.

Už počas piatku sa začne od západu nad naše územie dostávať teplejší a vlhkejší vzduch. Tento vzduch nám v nasledujúcich dňoch prinesie ozaj jarné teploty. Denné teploty sa budú šplhať k +10°C, v sobotu pravdepodobne teploty prekročia aj +10°C. Pocit z príjemných teplôt nám bude kaziť silnejší vietor.

K postupné ochladeniu príde počas prvého a druhého Vianočného sviatku, ale v nížinách sa budú denné teploty naďalej šplhať na príjemných +5°C a v nočných hodinách teplota poklesne len k bodu mrazu (+2°C až -2°C). Aktuálnu teplotu v Stupave môžete sledovať tu: www.pocasiestupava.vija.sk