?V Stupave sme prežili rekordne teplú noc?

?V najbližších hodinách budú padať aj ďalšie teplotné rekordy

V Stupave sa dnešná minimálna denná teplota zastavila na hodnote +14,5°C a ide tak o najvyššiu minimálnu dennú teplotu a to minimálne za posledných 31 rokov. Pôvodný rekord pre dnešný deň je z roku 2004 (+10,9°C) a je dosť možné, že z toho istého roku prekonáme aj aktuálny rekord v maximálnej dennej teplote (+19,4°C), uvidíme popoludní.

Nasledujúca noc by mohla byť ešte teplejšia a to vďaka veľkej oblačnosti (k ránu aj dážď) a silnému juhovýchodnému vetru (nárazy 65 až 70 km/h). Teplota by sa dnes večer a okolo polnoci mohla pohybovať ešte okolo +18°C/+19°C a do utorkového rána poklesne na +17°C až +15°C. Počas dňa sa oblačnosť postupne pretrhá a teplota vystúpi na +17°C až +19°C.

Na 1.obrázku môžete vidieť ako je po teplotnej stránke rozdelená Európa. V celej západnej, severozápadnej a severnej Európe sa nachádza studený vzduch a práve od Slovenska ďalej na juh až juhovýchod sa nachádza veľmi teplý vzduch. Veľmi dobre to vidieť aj (2.obrázku)  na nulovej izoterme vo výške, v našich končinách sa teplota okolo nuly pohybuje od výšky cca 3 100 m n.m. a napríklad na západe Česka je to aj okolo 300 m .n.m. Aktuálnu teplotu v Stupave môžete sledovať tu: www.pocasiestupava.vija.sk