?Sucho sa zvýrazňuje?

Pretrvávajúce sucho, ktoré sme tu mali niekoľko dlhých mesiacov sa nám opäť veľmi rýchlo vrátilo. Ako môžete vidieť na 1. obrázku po intenzívnych dažďoch v úvode septembra sme sa dostali so zrážkami dokonca do prebytku cca 35 mm, ale dnes je situácia opačná. K dnešnému dňa nám chýba (deficit) už niečo cez 30 mm vlahy. Priemer kumulovaných zrážok pre Stupavu je vypočítaný z rokov 1987 – 2017.

V septembri 2018 nám za prvých 5 dni spadlo neuveriteľných 128,6 mm, následne prišlo obdobie sucha a ďalšie milimetre pribudli až na začiatku tretej septembrovej dekády . Nakoniec za celý mesiac spadlo v Stupave 137,1 mm a išlo tak o 5.najdaždivejší september od roku 1987.

Sucho sa nám následne začalo zvýrazňovať už od konca septembra a hlavne počas posledných dní, keďže nám prevláda stabilné, suché a na túto ročnú dobu aj veľmi teplé počasie. Ako môžete vidieť aj na ďalších fotografiách od Branislava Veselého, huby nám síce na Záhorí rastú, ale len veľmi zriedkavo. Úlovok je zo včerajšieho dňa z okolia Malaciek.

Brano Vesely
Brano Vesely